Joulua itse kullekin sia…säädylle

Suomen Turku (onko niitä tosiaan useita?-) on kaunis ja lunastanut erinomaisesti tittelinsä joulukaupunkina. Kotimaanmatkailu on ollut rentouttava kokemus, ja sukulointistressi on ollut tiessään riittävän löysän aikataulun ansiosta. (Päin vastoin, juniorin innokkaat hoitajat ovat mahdollistaneet kotimaan mäkien koluamisen sentti sentiltä.)

Joulurauhan julistuksessa oli hieno tunnelma, mutta ilahdutti hieman myös yllättävä loppuhuipennus: muutama sikanaamarinen eläinten ystävä tuli muistuttamaan joulukinkkujen kohtelusta ennen ruokapöytään päätymistä.

Toki sikadebatti on jokavuotinen mutta myös aiheellinen, ja on ollut pöyristyttävää kuunnella maa- ja metsätalousministeri Anttilan puheita: hän tietää, että ongelmia on, mutta niiden hoitamisen sijaan hän ehdottaa että olisi erikseen onnellisia sikoja ja toisaalta sitten niitä, joiden huonon kohtelun kaikki hyväksyvät. Olisiko helpompaa nostaa standardit järkevälle tasolle kaikkialla? Lisäksi moinen järjestelmä on jo – luomutuotanto. Sen suosio on niin suurta, että jotakuta muutakin tässä maassa taitaa häiritä tehotuotanto lieveilmiöineen.Viime jouluna koetimme saada luomupossua pöytään, mutta se oli loppuunmyyty jo paljon aikaisemmin. Tänä jouluna pöydässä ei ole sikaa, mutta se ei niinkään ole kannanotto sikatalouteen kuin jouluvalmistelunsa ulkoistaneiden ihmisten isäntäväen valinta. Herkkuja pöydästä tosin ei pienen ennakkovilkaisun perusteella tule puuttumaan.

Oli hienoa, että protestiin ei sen kummemmin puututtu. Taisivat päästä julisteineen televisioon asti. Joulurauhan julistuksen tunnelmaa hiljainen protesti ei haitannut, ja tällaiseen rauhalliseen mielenilmaukseen puuttuminen muutenkin viimeisillä minuuteilla olevassa tapahtumassa olisi ollut turhaa. Päätellen taannoisesta hieman Anttilan möläytyksen jälkeen tulleesta uutisesta – jonka mukaan valtaosa suomalaisista luottaa edelleen suomalaisen teollisen lihantuotannon eettisyyteen ja terveellisyyteen – pieni muistutus ei ollut edes pahasta.

Hyvää joulua itse kullekin säädylle!

2 ajatusta artikkelista “Joulua itse kullekin sia…säädylle

  1. En tiedä seuraatko Soininvaaran blogia, mutta ihan siltä varalta että et, Osmo kirjoitti ihan asiallista tekstiä aiheesta muutama päivä sitten: http://www.soininvaara.fi/2009/12/20/onnellisen-sian-sertifikaatti/

    Olen Osmon kanssa samoilla linjoilla siinä, että olisi hyvä saada luomun lisäksi joku eettisen lihantuotannon sertfikaatti, jota myös valvottaisi asianmukaisesti. Osmon sanoin, ”jos sialta kysyttäisiin, sika arvostaisi varmaankin enemmän väljempää karsinaa ja mahdollisuutta liikkua kuin luomuohraa.”

    En tiedä sikojen luomutuotannon tarkkoja ehtoja, enkä niitä ihan ekalla googlaamisella löytänyt. Joko ehdot tosiaan keskittyvät liialti tuon luomurehun käyttöön tai sitten valvonta on huonoa, mutta ainakaan tämä ei näytä kovin luonnonmukaiselta: http://www.youtube.com/watch?v=FMi7mMiIc2c

  2. Kiitos valaisevasta kommentista! Seuraan Soininvaaraa tiiviisti (varmasti Suomen parhaita poliittisia blogeja, vain Helsingin kunnallispolitiikka jää välillä väliin), mutta viimeisen viikon ajalta internetin käyttö oli jäänyt kokonaan väliin tämän postauksen kirjoittamiseen kulunutta aikaa (ja paria statuspäivitystä:) lukuunottamatta. Postauksen jälkeisessä pikaisessa feedien tarkistuksessa jäi mieleen että jossain joku toinenkin taho huomautti luomusikojen oloista, mutta se jäi vain mieleen tarkistettavien listalle. Olin ymmärtänyt, että luomusioilla olisi paremmat oltavat, mutta ilmeisesti tosiaan olot ovat vain hieman paremmat.

    Innostuin pohtimaan luomun, tehotuotannon, eettisyyden ja kannattavuuden dilemmaa sen verran pitkästi, että jatkovastaus tulee erillisessä postauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s