Haluan Espoosta entistä paremman paikan asua.
Edelläkävijä ympäristöasioissa.
Espoo haluaa olla edelläkävijäkaupunki. Kaupunkimme on myös palkittu kestävyydestään. Kuitenkin arjen päätöksenteossa tämä tuntuu välillä unohtuvan. Espoossa tulee siirtyä kestävämpiin lämmitystapoihin, mahdollistaa ekologisemmat asuinalueet mm. tukemalla kestäviä liikkumisen tapoja, tukea ekologisempaa rakentamista – esim. puurakentamista ja vähähiilisempiä betonin tuotantotapoja ja ottaa ympäristöasiat huomioon kaikessa arkisessa päätöksenteossa. Kaupunki on merkittävä taloudellinen toimija, ja esimerkiksi ekologisesti kestävän, terveellisen ruoan tarjonta vaikuttaa myös näiden ruokien toimittajakenttään piristävästi. Ympäristöasiat eivät ole vastakkaisia talouskasvulle tai hyville palveluille – päin vastoin pitkällä tähtäimellä näiden huomioonottaminen on meille kaikille eduksi.
Yritykset ovat kaupungin selkäranka.
Tämä ei koske vain suurtyöllistäjiä vaan kaikkia yrityksiä – Suomessakin valtaosa yrityksiä on pieniä alle kymmenen hengen yrityksiä ja yksinyrittäjiä noin kaksi kolmasosaa kaikista. Etenkin korona-aikana moni pienyrittäjä ja freelancer on joutunut puun ja kuoren väliin, ja Espoon tukipalvelut eivät ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla.
Koronakriisin lisäksi yrityksillä pitää olla muutenkin hyvät toimintaedellytykset ja nykyistä sujuvammat palvelut, rakennusvalvonnasta neuvontaan ja aloittelevien yritysten edullisiin toimitiloihin.
30 minuutin palvelut.
Espoolaisten palvelut, koulut ja työpaikat tulee olla helposti saavutettavissa, jotta elämä ei tuhraannu liikenteessä kuskaamiseen ja asukkailla on mahdollisuus rakentaa kestävä, terveellinen elämä myös kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä hyödyntäen. Palvelut eivät aina ole järkevästi saavutettavissa: vaikkapa päivähoitopaikka saattaa olla kaukana ja eri suunnassa kuin työpaikat. Palveluiden huonolla sijoittelulla lisätään ihmisten liikkumiseen käyttämää aikaa ja riistetään sitä muusta elämästä.
Meidän tulee pyrkiä saamaan valtaosalle asukkaista järkevä ja kohtuullinen työmatka, joka jättää aikaa myös muulle elämälle. Tätä voidaan korjata parantamalla joukkoliikennettä ja tiivistämällä asutusta, jolloin yhä useampi pääsee hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Myös pyöräilyn asemaa tulee parantaa.
- Poikittaisliikenne kuntoon. Saimme Raide-Jokerin liikkeelle ja linja aloittaa tulevan kauden aikana. Raide-Jokeri yhdessä metron kanssa on hyvä alku verkostomaiselle, poikittais- ja säteittäislinjat sisältävälle julkiselle liikenneverkolle. Keskittämällä asutusta tämän verkon solmukohtiin saadaan hyödyt mahdollisimman monelle – myös niille jotka asuvat väljemmin hieman kauempana. Tulevan kauden aikana tulee luonnostella poikittaisen joukkoliikenteen seuraavat askeleet ja seuraava, suurinta hyötyä tuottava raidehanke.
- Lisää asuintilaa asutuskeskuksia tiivistämällä. Tiivissä keskuksessa palvelut, harrastetilat ja liikenneyhteydet ovat kohdallaan. Keskuksista ei pidä silti tehdä betonislummia tiiviyden nimissä, vaan miettiä myös viihtyisyyttä ja kaupunkitilan käyttöä. Totutustakin kannattaa poiketa, ja keskuksilla tulee olla omaleimainen ilmeensä. Korkea rakentaminen on tervetullutta, mutta korkeassa rakentamisessa on mietittävä maankäyttö ja rakennukset myös jalankulkijan tasosta. Parhaiten korkea rakentaminen sopii isompiin keskuksiin kuten Leppävaaraan.
- Pyöräilijän asema kuntoon. Pyöräilyn edistäminen Espoossa on edennyt, mutta liian hitaasti. Espoossa pyöräilijällä on ollut monessa mielessä helpompaa kuin Helsingissä: baanat ovat leveitä ja reittejä riittää. Osittain ehkä tästä syystä pyöräilijän asema etenkin kaupunkikeskuksissa on kuitenkin jäänyt lapsipuolen asemaan: leveät reitit isojen väylien varrella ovat saaneet unohtamaan, että pyöräilyinfra vaatii jatkuvaa huomiota siinä missä jalankulku tai autoilukin. Pyöräily tulee ottaa huomioon asuinalueita suunnitellessa, samoin pyörien parkkeeraus tulee miettiä valmiiksi. Meillä on mm. hyvät uudistetut suunnitteluohjeet ilman vaarallisia kanttikiviä – seuraavaksi niitä tulisi oikeasti myös toteuttaa.