Markkinoiden vai yhteiskunnan moraali?

BBC:n Reith Lectures- sarjassa on meneillään markkinoita ja moraalia pohtiva luentosarja. Olen itse pohdiskellut samoja asioita, mutta tässä ajatukset on ehditty muotoilla; suosittelen. Törmäsin luentoihin Market Design-blogin kautta – erinomainen blogi, josta tuli parissa viikossa uusi suosikkini. Siinä on jotain samaa kuin Freakonomicsissa mutta ilman täyteartikkeleita.

Niille, jotka eivät jaksa tai ehdi kuunnella/lukea koko lähetystä, Market Design tiivistää luennon tärkeimmät pointit. Luennossa Michael Sandel, Harvardin politikan tutkija, kuvailee kuinka markkinoiden käsitteet ja toimintatavat ovat levinneet muualle yhteiskuntaan ja kuinka ne vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme asioihin. Hän esimerkiksi väittää varsin perustellusti, että vaikka pakolaisvirtoja voitaisiin ohjata markkinoiden keinoin (kiintiöillä, joita voitaisiin kaupata) se muuttaa ihmisten näkemystä pakolaisista – ihmisistä hädässä tulee saastetta jonka loppusijoituksesta pitää maksaa. Markkinoita pidetään ”amoraalisina”, moraalisista valinnoista puhtaina, mutta todellisuudessa markkina-ajattelun tuominen inhimilliseen toimintaan mukaan muuttaa ihmisten ajattelua.

Luennosta tuli mieleeni taannoin lukemani tutkimus, jossa todettiin, että pelkkä rahan ajattelu teki ihmisistä itsekkäämpiä. Raha muokkaa ajatuksiamme, eikä sen vaikutusta tule aliarvioida. Toisaalta uskon edelleen, että joissain asioissa markkinat voidaan valjastaa hyötykäyttöön – vaikkapa saastuttamisen laskutuksessa – mutta kaikkeen markkina-ajattelu ei yksinkertaisesti sovi. (Muistanemme miten kävi brittisairaalan tehostamisyrityksissä.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s