Kauppahallikokeiluja, netissä tietenkin

Töissäkäyvän ja muutenkin menevän lapsiperheen arkeen ei kovin helpolla saada mahtumaan kauppakäyntiä. Viereisen kaupan ulko-ovelta kotiin on kolmisensataa metriä, mutta sekin on liikaa, kun täysiä kasseja on kaksi tai enemmän. Isoon kauppareissuun saa helposti menemään tunnin, mikä tuntuu kohtuuttomalta kun iltaisin aikaa lasten kanssa ennen iltapuuhien aloittamista on kolmisen tuntia.

Ostoksemme ovatkin keskittyneet nettiin. Tähän asti olemme testailleet kevyesti eri vaihtoehtoja, mm. luomukauppa.fi:tä, mutta ostosrutiinit ovat käyneet jo tutuiksi: pääostokset kerralla Alepan kotiinkuljetuksena, täydennykset viereisestä Lidlistä ja viikonloppuisin, kun aikaa on, vihannekset Tapiolan torimyyjältä. (Jota muuten suosittelen lämpimästi: hän löytyy Tapiontorilta, Tapiola Garden-hotellin vierestä arkisin sekä lauantaisin. Torikauppias ei osta tukusta vaan tekee diilit suoraan viljelijöiden kanssa.)

Vaikka Alepa ei valikoimaltaan olekaan paras mahdollinen, toimituksen ja tilauksen nopeus on pitänyt meidät koukussa. Vanha kauppalista on tallessa ja se on oletuksena valmiina seuraavaa ostosta varten, joten silloin kun kaappi on tyhjä eikä sinne kurkistaminenkaan huvita, voi klikata suoraan tilaa-nappia ja tietää saavansa saman satsin kuin viimeksikin. Pahimmillaan tästä on seurannut ylimääräinen satsi vessapaperia, mikä ei lapsiperheelle ole mikään katastrofi.

Erityisesti olematon tuorevalikoima myös lihan ja kalan osalta on ottanut kupoliin. Sen kummemmin Lidl kuin Alepakaan eivät tarjoa juuri muuta kuin vakuumilohta ja pakasteseitä. Kauppahalli24 on jäänyt kokeilematta, koska tilauksen tekeminen kaksi vuorokautta etukäteen on tuntunut vaikealta. Nyt he ovat kuitenkin aloittaneet verkkokampanjan fiksusti tuttujen blogistien kautta – niinpä minäkin päätin alekoodi kourassani kokeilla.

Kauppahalli24 on tullut nimenä tutuksi Suurpellosta: alueella ei ole ollut ensimmäisinä vuosina kaupallisia palveluja, joten siellä on rakennettu taloihin ”ostoseteiset” ja tehty diili Kauppahalli24:n kanssa ostosten toimittamisesta. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuri osa asukkaista on hyödyntänyt palvelua.

Kauppahallin valikoima on tosiaan laajempi ja parempi kuin vakikaupoissamme. Tuoretta kalaa saa myös irtona kalastajalta, lihaa löytyy luomuna ja muutakin kuin sikanautaa. Yrttien ja muiden vihannesten tuoreutta kehuttiin, mikä kuulostaa hyvältä sen jälkeen kun Alepan pussista on pari kertaa löytynyt sisältä ruskea munakoiso. Niinpä tilasimme niin tuoretta kalaa, yrttejä kuin aika paljon muutakin. Sivuilla voi myös helposti ehdottaa tuotetta, jonka haluaisi valikoimiin.

Itse sivut ovat melko käytettävät, mutta eivät niin helppokäyttöiset kuin verkkokaupan ulkoasuun ja käytettävyyteen rutkasti panostaneen Foodien (joka pyörittää ainakin S-ryhmän nettikauppoja). Maksuvaihtoehtona oli toistaiseksi vain luottokortti, mikä sekin häiritsee jos haluaisi tehdä ostoksensa pääasiassa ns. oikealla rahalla. Toisaalta etukäteismaksu on toki hyvä olla vaihtoehdoissa, ja tämä on tulossa myös Alepaan. Alepassa maksu on ollut mukava tehdä ruokaa tuodessa, jolloin on voinut toisinaan käyttää myös käteistä.

Itse kaupasta, valikoimasta ja kuljetuksesta ei ole moitittavaa. Tosin mistään ”tilatoimituksesta” ei Kauppahalli24:n kanssa ole kyse: he käyvät yksinkertaisesti ostamassa tavarat tukusta. Ilmeisesti osa tuotteista voi olla eri tukuista, en tiedä onko esim lihatuottajien kanssa erillissopimuksia.

Eräs todella kummallinen seikka jäi kuitenkin häiritsemään: ostosvaiheessa oli mahdollista klikata ylimääräinen 89 sentin ”pussitusmaksu”. Päätin olla klikkaamatta, koska halusin tietää mikä oli oletusarvoinen toimitustapa. Lisäksi en erityisesti pitänyt siitä, että kaupankäynnin yhteydessä lisätään ylimääräisiä maksuja joita ei ole mainittu alunperin.

Tavarat siis saapuivat. Kahdessa isossa styroksilaatikossa ehkä 5 kassillisen verran ruokaa. Tyhjennettyäni laatikkoa jo kymmenen minuuttia kuski totesi ”ensi kerralla kannattaa ehkä valita se pussitus.” Annoin samantien palautetta, että heidän ehkä kannattaa harkita bisnesmalliaan uudestaan: tuhlaamalla vartti tavaroiden purkamiseen joka asiakkaalla kulutetaan varmasti moninkertaisesti se 89 senttiä, ja näin itsestäänselvän palvelun tulisi muutenkin kuulua palvelun hintaan. Nostakaa vaikka hintaa eurolla, mutta älkää hämätkö ostajaa. Toivottavasti tämä pieni ongelma korjataan mahdollisimman nopeasti.

Noin muuten voin vain toivottaa kaikki ruokaa ostavat netin ihmeelliseen maailmaan. Toimitus kestää kaupasta riippuen muutamasta tunnista muutamaan päivään. Kotona pitää olla yleensä parin tunnin toimitusikkunan ajan, mekin laitoimme viimeksi vain oveen lapun jossa kehotettiin soittamaan kun kauppias on ovella. En hevillä keksi miksi enää lähtisin ruuhka-aikaan ahdistumaan marketin tungokseen.

2 ajatusta artikkelista “Kauppahallikokeiluja, netissä tietenkin

  1. Mun mielestä taas on loistavaa, että Kauppahalli24:ssa voi itse valita haluaako tuotteet muovipussiin vai ei, itse en aikakaan halua, vaan on hienoa, että saan ne edelleenkin vain laatikkoon pakattuna, ekologisempi näin!
    Ja mä olen kyllä ymmärtänyt, että tuotteet nimenomaan tulee suoraan tuottajilta jne ainakin yritysesittelyssä ja monien pientuottajaesittelyjen mukaan näin on.

    • Kiitos lisätiedoista. Minua tosin rupesi huvittamaan kun kuskia harmitti kun kulutin aikaa purkamiseen – kauppiaana itse kyllä optimoisin kuljetukseen kuluvaa aikaa 🙂

      Jossain kohtaa sivuja mielestäni todettiin että tuotteet ostetaan tukusta, ja arvelin että kala- ja lihatuotteet voivat hyvinkin tulla eri paikasta (Reinin liha ym). Katsoin sivua tarkemmin, pientuottajia on tosiaan iso liuta. Kauppahallin bulkkikama siis varmastikin tulee tukusta, mutta lisäksi pientuottajille ja ”erikoistuotteille” on annettu paljon tilaa. Hyvä että nostit tuon esiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s