Keitä te ootte te pienet persut, kun emmä tunne teitä…

Olen harvoin ollut niin innoissani politiikasta kuin viime päivinä. Alun järkytyksen jälkeen (hei, se Niemi-muuttopalvelulinkki oli aivan loistava meemi) useimmat muutkin tuntuvat olevan vähintään kiinnostuneita näkemään, mitä muutoksia tämä poliittisen kentän uudelleenjärjestely saa aikaiseksi. Olen selvitellyt vähän lisää persujen ehdokkaita ja koettanut koostaa valittujen mielipiteistä yleisiä linjoja. Persuilla on toki oma ohjelmansa, mutta valituilla edustajilla lienee entistä suurempi paino puolueen linjojen vetämiseen eduskunnassa.

Muutamia huomioita ehdokkaiden vaaliteemoista

– EU-vastaisuus. Ei tukipaketeille, ihmetystä miksi Suomi EU:ssa nettomaksaja (vertailua joihinkin muihin maihin kuten Britanniaan). Osa haluaisi viedä liittoa takaisin löyhempään talous- ja kauppayhteistyöhön sekä lisätä päätösvaltaa takaisin kansallisvaltioille.

– Kuten mediassa on jo huomioitu, Nuivan manifestin allekirjoittaneista läpipäässeitä on 6. Monet muutkin valitut ovat ilmaisseet haluavansa tarkastella maahanmuuttoa lähemmin. Toisaalta ainakin yksi ehdokas on aktiivisesti ollut mukanakin humanitaarisessa maahanmuutossa. Osa perusteluista on ihan järkeviäkin, ja useimmat korostavat että työperusteinen maahanmuutto on tärkeää. Joukossa myös ehdokkaita, jotka haluavat voimakkaasti lisätä toimia maahanmuuttajien integroimiseksi, lähinnä koulutusta ja työmahdollisuuksia lisäämällä.

Moni nostaa esiin sen, että maahanmuuttajien segregaatio pitäisi estää – ei sijoitusta samoille alueille slummiutumisen vlättämiseksi.

– Vanhukset, lapset ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy on korkealla hyvin monen perussuomalaisen listalla. Tämä on hyvä asia. Joillain asia on viety aika pitkällekin, esim. erään valitun ehdotus opintotuen tuloriippuvuuden poistosta – tämä tulee kalliiksi ellei sitä tehdä jollakin perustulomaisella mallilla.

Olisi hyvä jos tästä saisi jotain konkreettista aikaiseksi. Vähäosaiset ovat aina suuri vaaliteema kaikilla, mutta perussuomalaisilla se tuntuu olevan kantava voima – tämä ei ole huono asia, jos se saadaan kanavoitua järkevästi.

– Harmaa talous. Tässä tarkat toimenpiteet vaihtelevat, osalla ei tunnu olevan selvää käsitystä mitä pitäisi tehdä. Joitain teemoja ovat valvonnan lisääminen, esimerkkeinä mainittu ravintola-ala sekä (etenkin ulkomaiset) rakennusalan yritykset.

– Yleisesti ottaen puolueessa kannatetaan progressiivista verotusta ja jopa maltillista verojen nostoa. Muutenkin arvokonservatiivisuuden lisäksi puolue on vahvasti vasemmalla talouspoliittisesti. Myös pääomaveron palauttaminen on monella sydäntä lähellä. Muutama poikkeus löytyy joukosta, jotka eivät ainakaan halua lisätä verotaakkaa.

– Puolueessa linjataan, että halutaan tukea yrittäjyyttä. Joukossa myös yrittäjiä. Byrokratiaa haluttaisiin pois. Aalto Entrepreneurship Society tutki vaaliohjelmia ja epäili, että persujen ohjelmalla vaikutus on päinvastainen.

– Avoimesti vähemmistöseksuaaleja vastaan ei ole moni. Yksi ministeriehdokas on linjannut tehtäväkseen ”heteroperheiden aseman parantamisen”. Useimmat muut eivät ota kantaa, mutta joukossa tuskin on superliberaaleja. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin tuskin siis tulee muutoksia tällä vaalikaudella – niiden poisto ei ole poliittisesti sentään mahdollista ja tuskin korkealla asialistalla.

– Maanpuolustus. Moni ehdokas on nostanut tämän esiin. Halukkuutta leikata puolustuksesta ei siis välttämättä ole, vaikka armeijakin on ymmärtääkseni ilmoittanut olevansa tähän valmis.

– Puoluetaustat. Loikkareita on ainakin kokoomuksesta ja demareista, joukossa on myös SMP-taustaisia (joko vanhoja jäseniä/edustajia tai entisten SMP:läisten jälkeläisiä). Kaveri laski että entisiä kansanedustajia viisi.

– Maaseutu. Maanviljelyksen osalta lueskelin puolueen maaseutupoliittista kannanottoa. (En ehtinyt vielä selata maaseudun ehdokkaita riittävästi läpi, mutta yleisestä linjauksesta löytynee osviittaa.) Erityisiä painopisteitä ovat tukiviidakon ja byrokratian vähentäminen sekä pientilojen ja pienjalostamoiden asiat. Vaikka pientiloista ei ole yksiselitteisesti ratkaisuksi – MTK:han on jo linjannut, että vain suuremmilla yksiköillä on todellisia menestymismahdollisuuksia – tämä yhdistettynä ohjelmassa painotettuihin lähi- ja luomuruokiin sekä muihin maaseutuelinkeinoihin tekee pientiloista mahdollisia ja elinvoimaisempia. (Pientuotannossa suoramyynti on elinehto, sillä pientila ei pärjää tukkuliikkeiden tarjoamilla hinnoilla. Samoin matkailu tai osa-aikainen työskentely muualla auttavat pientiloja selviämään.) Persujen linjana on myös GM-vapaa Suomi, mikä saattaisi olla myyntivaltti viennissä. Huolestuttavampia sivujuonteita ovat esim. ympäristönsuojelun jääminen jalkoihin joissain asioissa (vaikka ympäristön suojeluu on kyllä mainittu tavoitteena) ja esim. metsästyskiintiöiden poisto sekä harmaahylkeiden suojelun vähentäminen: ”harmaahylkeiden määrässä ja kalavesien hoidossa on kuunneltava ammattikalastajien toiveita.”

Auki olevia kysymyksiä

Edellä on listattu yleisiä mielipidelinjauksia perussuomalaisten joukossa. Yleisesti näyttäisi siltä, että vaaleissa veretseisauttavan voiton teki keskustan ja demareiden konservatiivisiipi. Olennaista on se, mitä näistä asioista he lähtevät ajamaan ja toisaalta se, millä keinoin? Vaikkapa Nuivassa manifestissa on monta järkevää kohtaa, vain varsinaiset toimenpide-ehdotykset ovat täysin vastassa väitettyjen tavoitteiden kanssa. (Tästä blogaan myöhemmin lisää.) Löytyisikö persujen joukosta riittävästi niitä, jotka ymärtäisivät myös ne esteet mitä maahanmuuttajille pystytetään työnteon eteen ja alkaisivat purkaa niitä?

Toinen on EU-politiikka. Tässä tasapainoa tuo todennäköinen kokoomuksen läsnäolo hallituksessa.

Maaseutupolitiikassa on paljon hyvää. Jos persujen maanläheinen lähestymistapa vie byrokratiaa pois – veroehdotuksen tyyppinen ”tukiehdotus” esimerkiksi kuulosti erittäin fiksulta, samoin määräysten höllennykset pienjalostajien ja -tuottajien osalta, ollaan saatu Suomen ruokahuoltoa ja maaseutua paljonkin eteenpäin. Toivottavasti myös ympäristö otetaan riittävästi päätöksissä huomioon.

Arvokonservatiivisuudesta olen hieman huolissani, se ei välttämättä näy yksittäisissä vaaliteemoissa mutta päätöksenteossa varmasti. Toisaalta en jaksa uskoa, että hallitus lähtisi esim. heikentämään vähemmistöjen oikeuksia – arvokonservatiivit ovat kuitenkin vähemmistönä eduskunnassa. Edistystä ei tällä vaalikaudella välttämättä tapahdu. Toivon myös, etteivät kristillisdemokraatit pääsisi hallitukseen – silloin arvokonservatiiveilla alkaisi olla jo liian suuri sananvalta.

Persut joutuvat hallitukseen, jonka edessä on väistämättä leikkauksia. se, miten vähäosaisten aseman parannus (tai edes nykyisellään pitäminen) ja leikkaukset onnistutaan yhteensovittamaan, on mielenkiintoista nähtävää. Maahanmuuttajien tuen vähennyksellä maahan saataisiin vain lisää vähäosaisia. Puolueen lempilapsen, maanpuolustuksen, määrärahoja on ehkä pakko leikata. Isot säästöt ovat joka tapauksessa kiven alla.

Luotan riittävästi suomalaisen demokratiajärjestelmän kankeuteen ja konsensushenkeen, ettei nykyisiä edistysaskeleita pureta. Jos sen sijaan saadaan oikeasti täpinää aikaiseksi vaikkapa työllistämisen ja tukiviidakon perkaamisen saralla, perussuomalaisten voitto on ollut hyödyksi kaikille. jään seuraamaan mielenkiinnolla tilannetta, ja olen valmiina mesoamaan aiheesta niin eetteriin kuin edustajille, jos tarve vaatii. Olkaa tekin.

Ehdokkaita kootusti

Tässä olen koonnut yhteenvetoa parin isomman piirin edustajista. Listaan ammatin, aiemmat eduskunta- ja kunnallispaikat, sekä tärkeimmät vaaliteemat. Lisäksi koetan kaivella aiempia puolueita – jos bongaat puuttuvaa tietoa, jätä kommentti!

Uudenmaan vaalipiiri

Timo Soini – varsinainen vaaliohjelma lienee perussuomalaisten vaaliohjelma.

Jussi Niinistö – Tohtori, tietokirjailija (historia, sotahistoria). Edustaja, PS eduskuntaryhmän pääsihteeri. Nurmijärven kunnallisvaltutettu. Maanpuolustus. Turvaverkot, varottava leikkauksissa huonontamassa huono-osaisia (lapset, nuoret, sairaat, vanhukset), progressio. Taloiden tasapainottamiseksi veronkiristyksiä, pääomavero etc. Kehitysapu pois. Työllistäminen vanhustenhoitoon ja työvelvollisuus työttömille.  Työssä jaksaminen. Maahanmuutto.Ei homoliitoille. Kotihoito, maanpuolustus. EU:ta takaisin löysän talousliiton suuntaan

Ruohonen-Lerner, Pirkko –  Kansanedustaja, PS eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Pitkä ura kunnallispolitiikassa, toimittaja. Mahdollisesti listalla ministeriksi. Ei selviä vaaliteemoja kotisivulla: arvot, tiedotus päätöksenteosta, vaalirahoitus.

Jääskeläinen, Pietari – Progression kannattaja, ei tukipaketeille. Hoitotakuu, perusturva, vanhukset, nuoret. Harmaa talous. Kestävä kehitys ja päättäjien arvot.

Jurva, Johanna – Vantaan kaupunginvaltuutettu. Teemoja maahanmuutto, aikuisopiskelu, lapsiperheet, vanhukset. YH-äiti ja lähihoitaja, josta teemoja vanhustenhoitoon ja perheisiin.

Niikko, Mika – Vantaan kaupunginvaltuutettu. Yrittäjä. Nuoret ja heteroperheet. Kovenpia rangaistuksia väkivaltarikoksista, syrjäytymisen ehkäisyä, vanhustyötä, opintotukienkorotusta. Muutos maahanmuuttopolitiikkaan, pakkoruotsi pois. Ei tukipaketille. Harmaa talous.

Juvonen, Arja  – Espoon kaupunginvaltuutettu. Teemana lapset, nuoret ja vanhukset sekä terveydenhuolto.

Helsingin vaalipiiri

Halla-aho, Jussi – Helsingin kaupunginvaltuutettu. Puolueen virallinen maahanmuuttokriitikko. Virallisuus on tosin hämärän peitossa, linja ilmeisesti kovempi kuin Soinin näkemyksissä.

Packalén, Tom – Poliisi. Maahanmuuttoteema nimikkeellä ”värisokea perussuomalainen”: maahanmuuttajien sopeutumista ja integroitumista, mukaan lukien koulutus ja työnsaanti, tuettava kaikin keinoin. Hakemuksien käsittelyä nopeutettava. Tiukennettava karkoitusta rikoksenuusijoille. Energiantuotanto (ei subventioita), ulkomaisille työntekijöille sama palkka (jos tällä saisi firmavälitykset kuriin), katuturvallisuus (resursseja poliisille), työssä jaksaminen, harmaa talous (resursseja valvontaan).

Väätäinen, Juha – Ent. urheilija. Harmaa talous, maahanmuutto.Pääomavero. Nuoret, työllistäminen, vanhukset. Asumisen hinta.
harmaalla taloudella viiotataan etenkin ulkomaista työvoimaa työllistäviin rakennusalan yrityksiin sekä ravintola-alaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s