Kuluttava vastuu

Linkitänpä ensimmäistä kertaa muotiblogiin. Lue Stellan juttu Kuluttajan vastuulla – kiteyttää täydellisesti nykyisen kuluttajan dilemman ja muistuttaa siitä faktasta, että vastuun siirto kuluttajan harteille on yksinomaan tekopyhää.

Kuluttajan vastuun hehkutus on vain tapa siirtää vastuu ei-kenellekään. Monimutkaistuvassa maailmassa kokonaiskuvan muodostaminen on liki mahdotonta ja muuttujat voi kiinnittää vain parista kohtaa. Lainsäädäntö ja sen valvominen on ainut tapa saada takuita tuotanto-oloista, materiaaleista ja monesta muustakin kulutustavaroihin liittyvistä muuttujista. Sertifikaatit auttavat myös, mutta niin kauan kuin kaikki tuotteet eivät niitä noudata, ne jäävät vaikutukseltaan vähäisiksi. Kuluttaja voi toki suosia näitä tuotteita – itsekin kehotan siihen – mutta se ei perustu muuhun kuin signaalin lähettämiseen sinne, missä valta on: päättäjille.

Ironisinta kuluttajan vallan toitottamisessa on se, että kaikkein tehokkain keino – ostamatta jättäminen – ei toimi. Päin vastoin se siirtää painopistettä juuri toiseen pisteeseen, kun muuten eettisesti ostava lakkaa ostamasta.

Fakta kuitenkin on, että kerskakulutukselle tulee vielä piste – vielä ei ole selvää, tuleeko se ennen vai jälkeen sen pisteen kun korjausliikkeet ovat mahdottomia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s