Bussiyhtiöt ja kilpailun vääristymät

Kauppalehti raportoi Helsingin seudun bussiyhtiöiden huonosta tilasta. Vain pari yhtiötä oli niukasti plussalla: suurin osa on tehnyt persnettoa vuositolkulla.

Suuri yksittäinen syy tähän on poliittinen. Helsingin kaupungilla on myös oma bussilinjansa, johon pumpataan rahaa vuosittain miljoonia euroja. Näillä rahoillakin HelB roikkuu jatkuvasti konkurssirajalla. Tämän summan avulla on mahdollista tehdä tarjoukset jatkuvasti alle tuotantokustannuksen, mikä pakottaa muutkin bussilinjat tarjoamaan epärealistisia summia.

Syytä tähän on äärimmäisen vaikea arvata. Pyritäänkö tällä kenties pitäään lippujen hinnat alhaalla? Tai tietoisesti pitämään bussilinjat mahdollisimman huonolaatuisina, kun liikennöitsijöillä ei ole varaa pitää kalustoa kunnossa? Tuntuuko mukavalta, kun kaupungilla on sentään ihan oma bussiyhtiö – jos vaikka kaikki muut joku vuosi kyllästyisivät paskaan duuniin, laittaisivat lapun luukulle ja muuttaisivat riksakuskeiksi Thaimaaseen?

Jos lipunhinta haluttaisiin saada alas, siihen olisi merkittävästi helpompi keino: käyttää ne miljoonat HSL:n kautta lipunhintojen alentamiseen.  Jos tätä ei haluta tehdä, koska rahat menisivät koko pääkaupunkiseudulle, voi todeta vain että daa – HelB kuljettaa kyllä nytkin sekä espoolaisia että vantaalaisia.

Ihan koko totuus tämä ei ole. HelB on myös hävinnyt paljon kilpailuja. Todennäköisesti meneillään onkin peli, jossa tiputetaan kilpailijoita niin, että yhtiöt joiden omistajilla on syvimmät taskut jäävät jäljelle. Kannattaako kuitenkaan veronmaksajien moiseen kisaan osallistua?

Yleensä en ole ensimmäisenä vaatimassa, että valtion tai kunnan ei tulisi omistaa yrityksiä tai palveluntarjoajia. Joissain tilanteissa se voi olla perusteltua. Tässä tapauksessa se ei kuitenkaan sitä ole, ainakaan silloin jos omistettu yritys voi toimia vain tekohengityksellä.

En tiedä onko Helsingissä luonnostaan suurempia kupruja vain seurataanko sitä vain tarkemmalla seulalla. Mielenkiintoista olisi nähdä, millaisia vastaavia järjestelyjä Espoosta löytyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s