Lukulistalla

kirjat Viime aikoina kotona on ollut tavallista enemmän menoa ja meininkiä ja kirjoittaminen ei ole sujunut ihan sitä tahtia kuin haluaisi. Onneksi lukemista se ei estä, vaikka kirjapino kasvaakin nopeammin kuin luettujen pino…

Paul Krugmanin The Accidental Theorist and Other Dispatches from the Dismal Sciencen sain juuri luettua. Kirja oli helppolukuinen, koska se koostui yksittäisistä pääasiassa eri lehdissä, esim. Slatessa, ilmestyneistä artikkeleista. Kirjan ideana on selittää ymmärrettävästi ja, kyllä, hauskasti erilaisia talouden ilmiöitä ja lainalaisuuksia ja analysoida samalla kirjoitusajankohdan tapahtumia. Kirjan parissa tuli naurettua muutamasti ääneenkin.

Artikkelit ovat kymmenkunta vuotta vanhoja mutta aiheet eivät ole vanhenneet mihinkään.  Kirjan teemoja ovat mm. työllisyys, globalisaatio, talouskasvu, inflaatio ja valuuttakriisit. Rahan määrän vaikutusta talouteen kuvastaa hupaisa tutkimus lapsenvahtipiiristä. Usein Krugman ottaa kohteekseen jonkin yleisen väärinymmärryksen ja oikoo sitä esimerkkien avulla. Republikaanien ajatusvirheille hän on omistanut kokonaisen artikkelisarjan, ja osansa kartusta saavat kuvitelmat siitä, että veronleikkaukset, tuloerojen kasvu tai valuuttojen arvon sitominen olisivat oikotie onneen. Erikoista oli, että Krugman eräässä esseessään esittää teorian (kuten Cooper kymmenen vuotta myöhemmin) että Japanin pitkittynyt taantuma voisi itse asiassa olla helposti ratkaistavissa jos poliitikot ottaisivat sen asiakseen. Ihan kaikesta ei näin jälkiviisaasti tarvitse olla samaa  mieltäkään: Krugman ei esim. ollut kovin positiivinen EU:n rahaliiton näkymistä. Toisessa tapauksessa hän perusteli miksi Kiinan suuresta vaihtotaseen ylijäämästä ei tarvitsisi huolestua, mutta nykytiedon valossa kyseessä ei ollut kestävä tilanne: Kiina tuotti tavaraa jonka USA osti Kiinalta hankkimallaan lainarahalla.

Muita keskeneräisiä ovat niinikään Krugmanin tätä(kin) talouskriisiä käsittelevä The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 , aiemminkin mainitty Anja Nysténin Kemikaalikimara sekä N. Gregory Mankiwin Principles of Economics. Joskus on pakko mennä alkeisiin asti ymmärtääkseen jotain kunnolla; niin hauskaa kuin onkin mouhuta siitä, kuinka maailma on pielessä, lopulta on hyödyllisempää yrittää ymmärtää myös asioiden taustat. Sitten Cooperin mielessä on pyörinyt enemmänkin kysymyksiä: mihin kaikkeen ja miten keskuspankkien ohjauskorko vaikuttaa, inflaation vaikutus talouden mittareihin kuten työttömyyteen jne. Näiden osalta on ollut yllättävän hyödyllistä lukea vuoroin Mankiwia ja vuoroin Krugmania, jotka usein käsittelevät samoja kysymyksiä mutta hyvin eri otteella jo kirjojen luonteen takia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s