Lommilan onnela eli kuinka Espoon keskus tapetaan

Espoossa ollaan pykäämässä Lommilaan uutta kauppakeskusta. Lommila on suhteellisen unelias pieni lähiö 1,5 kilometriä Espoon keskuksesta, jolla on ongelma: siellä ei ole ruokakauppoja. Tätä ongelmaa voisi helposti korjata vaikkapa kaavoittamalla paikalliseen tarpeeseen sopivat marketin paikat.

Lommilaan on kuitenkin suurimuotoisempia suunnitelmia. Sinne halutaan isommat marketit ja suuri kauppakeskus. Kauppakeskusta on alunperin myyty ajatuksella, että sinne tulisi vaikkapa isoja huonekaluliikkeitä, siis samankaltaisia kuin vaikkapa Suomenojalla. Lommila sopii tähän sikäli että sinne pääsee näppärästi autolla – isojen teiden varrella mutta julkista liikennettä ei juuri ole – ja toisaalta suhteellisen lähellä on mm. Espoon keskuksen väki.

Kaupunkisuunnittelulautakunta oli esittänyt aiheellisen huolensa siitä, mitä tapahtuu Espoon keskuksen palveluille jos Lommilaan rakennetaan valtavat marketit. Paikallinen ostovoima ei niille riitä. Niinpä kaupsu oli rajannut markettien koon 4000 neliöön, perusmarketin kokoon.

Asiaa ajanut  toimialajohtaja ei kuitenkaan voinut hyväksyä moista kapitalismin rajoittamista ja vei sen ns. otto-oikeudella kaupunginhallitukseen. Osittain tässä oli taustalla myös maakuntakaavan muutos, joka salli alkuperäistä suunnitelmaa isommat ruokakaupat. Kaupunginhallituksen kokous oli maanantaina 12.11, jossa se  meni läpi 8-5. Seuraavana asia tulee Espoon valtuuston käsittelyyn.

Lommilasta on siis noin 1,5km Espoon keskukseen, johon on suunniteltu erittäin kallista ja kokonaisvaltaista remonttia à la Tapiola. Ajatuksena on tehdä siitä oikea, tiiviimpi ja ainakin vähän vähemmän luontaantyöntävä keskusta. Mitä tälle tapahtuu kun Lommilassa lähdetään tekemään megamarkettia – jonka seurauksena myös asutusta alkaa tulla sen lähistölle, eli kaikkien fiksujen yhteyksien ulottumattomiin?

Nykyisten suunnitelmien mukaan Lommilasta ei välttämättä oltaisi tekemässä edes huonekaluliikekeskittymää. Tavoitteena on nimenomaan kauppakeskus, kutakuinkin Jumbon kokoluokkaa. Keskuksen asiakaskuntaa ei yritetäkään väittää muuksi kuin autoilijoiksi, ja arvioiden mukaan 80% ostoksista tehdään autolla. Suunnitelman perusteluna käytetään mitä omituisinta väittämää, hiilidioksidipäästöjen ja autoilun vähenemistä. Oletuksena on, että koko tulevan keskuksen asiakaskunta ajelee jo nyt kauemmaksi vastaaviin keskuksiin kuten Isoon Omenaan. Käytännössähän suunnitellussa kokoluokassa väkeä aletaan haalia jo Espoon rajojen ulkopuoleltakin, ja näistä jokainen autolla.

Tämän valossa oli suhteellisen ironista lukea Tapiola-lehdestä kaupunginjohtajan terveisiä Espoon tulevaisuudesta. Espoolla on strategia ja visio siitä, millaista kaupunkia tästä halutaan rakentaan. Näin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä  näkee Espoon tulevaisuuden:

”Espoo rakentuu viiden, noin 50000 asukkaan kokoisen aluekeskuksen ja kahden paikalliskeskuksen varaan. — Espoossa palvelut ja luonto ovat lähellä kotia. Tärkeää on myös se, että tulevaisuudessa kaikki keskukset tukeutuvat raideliikenteeseen. —
Jokaisessa rakennushankkeessa on tietoisesti luotu hyvän elämän puitteita.” Espoo-Esbo -lehti 4/2012

Jos emme kaavoita palveluita Espoon keskukseen vaan markettiin sen ulkopuolelle, Espoon autovetoisuus kasvaa. Ihmiset menevät sinne, minne pääsevät: jos lähialueilla ei ole edes kunnon kauppaa, toki he lähtevät ajamaana kauemmaksi. Väittämä siitä että keskus ei lisäisi yksityisautoilua Espoossa on sitä itseään. Kaupungissa on sellainen liikenne kuin mitä se kaavoittaa: kaavoittamalla autokauppoja saamme autoliikennettä. Julkisen liikenteen hinnasta itketään, mutta pelkästään yksi motariliittymä voi maksaa kymmeniä miljonia. Pienenä ironisena kommenttina todettakoon, että kaikkien automarkettien äiti Ikea on laittamassa seuraavaa myymäläänsä Leppävaaraan, koska he haluavat olla paremmin julkisen liikenteen tavoitettavissa. Kuka kertoisi tämän suomalaisille kaupoille?

Lommilaan suunniteltu keskus tarkoittaa käytännössä Espoon keskuksen loppua. On kaksinaamaista edes väittää haluavansa kehittää Espoon keskusta, jos sen vieren tehdään valtava kauppakeskus. Tehdyt suunnitelmat ovat vieläpä varsin kunnianhimoisia: Lommilan toteutuessa niistä tulee läjä kallista roskaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s